Z historie
Rodina Heřmanů pochází ze Šumavy, ale když pracovní povinnosti zavály na počátku osmdesátých let na jižní Moravu otce Františka a kamarádi mu zde sehnali vinohrad, čímž ho připoutali k půdě, zasloužili se o vznik tradice, ve které současný vinař pokračuje ve druhé generaci. Přerod do komerčního vinařství měl ale u Heřmanů poněkud jiný průběh, než je obvyklé. Kromě produkce vína pro osobní a rodinnou spotřebu se Michal Heřman začal vydávat vždy na podzim s burčákem na vinobraní a kulturní události po hradech v Čechách a na Moravě, kde začal šířit mezi zákazníky osvětu ohledně kvalitního a poctivého burčáku. Následně mezi zákazníky vznikla poptávka po víně a vznik vinařství byl zpečetěn. Tak vznikl vinařský projekt s dlouholetým kamarádem Pavlem Jurákem (viz. Vinařství Jurák a syn). Hrozny pocházejí z vlastní vinice v trati Růženy (obhospodařované v duchu integrované produkce) a od vinohradníků z Hustopečska a Velkopavlovicka.
Vinařství zpracovává především odrůdy Müller-
Thurgau, Ryzlink vlašský, Neuburské, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Frankovka, Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Zweigeltrebe. Roční produkce se pohybuje kolem 2500 lahví, malou část navíc tvoří sudové víno. Sklepní technologie se sice opírají o tradiční metody ručního zpracování, ale jsou podřízeny myšlence vyrábět svěží vína určená k vypití do dvou let. Výrobní sklep má vinařství pod rodinným domem a jako degustační prostory využívá originální stodolu ve sklepní ulici Na hradbách. Vize vinařství do budoucna nemíří k velké expanzi, ale minimálně k mírnému rozšíření výroby a výsadbě dalších ploch vinic, které by snížily závislost na dodavatelích hroznů.
